Min svenskalärare på gymnasiet, Barbro, tyckte att jag skulle bli journalist istället för att jobba med ”småungar”. Barbro var en gammaldags svenskalärare som inte slösade på rödpennan. Hon hade höga krav, var bestämd men hade också en subtil humor. Jag fick högsta betyg av henne. ”Fast du bryter mot alla skrivregler. Men du gör det bra!”  

Idag, tisdag, ringde två journalister till mig. En från Aftonbladet och en från Expressen. Jag har skrivit en hel del vettigt kring fritidshemmen som jag verkligen önskat att någon jounalist skulle intressera sig för. Men istället nappade de på något annat. 

Under måndagen knackade det på utklädda barn som ropade ”bus eller godis”. Vi hade helt missat att köpa godis. Jag hörde mig själv fråga barnen lite skämtsamt om de kunde komma tillbaka nästa år. Twittrade om detta.

 img_8859img_8864img_8865

Tyckte det var ett oförargligt ”bus”. Lite gulligt att de till och med hade förberett en teckning. 

5 minuter efter att jag skickat bilden ringer Aftonbladet. Jag svarar inte. Journalisten skickar sms. Vill ”ställa några frågor”. Jag frågar vilken ingång han har i samtalet. ”Inget kritiskt” svarar han. Jag avböjer senare att svara på frågor med ger ok till att publicera bilden. 

En timme senare ringer Expressen. Jag svarar inte. Journalisten skickar sms. Undrar om jag har tid att prata om tweeten. Avböjer och meddelar att Aftonbladet redan ringt. Ger tillåtelse att publicera bilden. Journalisten vill via sms dock försäkra sig om jag såg det som ett bus vilket jag bekräftar. 

Barbro, min gamla svenskalärarinna, skulle nog tagit fram rödpennan om hon läste vad dessa journalister producerade efter denna knappa kontakt. 

Först ut, Aftonbladet. 

 img_8866

Jag hörde inga ljud från ytterdörren, nästa dag. Vår brevlåda finns 10-12 meter från vår ytterdörr. Hitte-på-journalistik. 

Utifrån Aftonbladets fantasier spinner Expressen vidare: 

 img_8870

”Hadar hade hört lite ljud utanför”. 

Enda källa till detta påstående är…Aftonbladet.  Något de hittat på helt själva. 

Expressens bildval är också intressant. Hotfullt. 

 img_8868

Jag HAR gett tillstånd till att publicera bilden på barnens ”bus”. Men broderierna i journalistiken är rena påhitt. 

Så, ring mig inte mer. Jag har inte lust med sådant trams. Jag borde vetat bättre. Vill ni däremot bedriva lite riktigt journalistik och skriva om fridhemmens roll i samhället är jag intresserad.